Сторінки

понеділок, 17 вересня 2018 р.

Базові техніки бісероплетіння

Освоїти основи цього виду творчості не так складно, адже існують різноманітні методики, де представлено бісероплетіння для початківців, супроводжуване фото і відео. В даний час рукодільницями розроблено безліч методик, прийомів і способів бісероплетіння.

Нерідко досвідчені майстри в процесі виготовлення бісерних виробів в застосовувану методику вносять свої індивідуальні елементи. Часто застосовуються такі техніки плетіння:

Мозаїчна техніка;
Голчате плетіння;
Французька техніка;
«Петелька на дроті»;
«Дротовий джгут»;
«Тимчасове закріплення дроту».

Дуже часто майстрині при створенні прикрас і аксесуарів використовують мозаїчну техніку плетіння, яка ще має безліч різновидів. Наприклад, з непарною або парною кількістю намистин, подвійна і потрійна методика, кругове або циліндричне плетіння.

Ця техніка дозволяє отримувати ідеально рівну бісерну поверхню, яку можна використовувати в якості основи для створення практично будь-яких виробів. Готова річ нагадує собою стіну з маленьких цеглинок. При виборі цієї мозаїчної техніки плетіння можна використовувати рубаний і круглий бісер, стеклярус.

Голчате плетіння передбачає використання нитки, кінці якої вставляються в дві голки. Потім кінці нитки зводяться так, щоб у підсумку вони пройшли через бісер і вийшли в протилежному одна до одної напрямку.

Замість нитки волосіни – традиційних елементів, необхідних при створенні з бісеру дивовижних предметів мистецтва, може використовуватися і дріт. При таких техніках, як «Петелька на дроті» або «Дротовий джгут», знадобиться дріт для бісероплетіння.

Використовується такий метод переважно для створення оригінальних композицій, які так популярні при оформленні інтер’єру. Цей спосіб також дозволяє створювати красиві іграшки для дітей.

Дріт використовується і при виборі французької техніки бісероплетіння, коли матеріал нанизується на неї по колу. Щоб не втратити бісеріни, на одному кінці дроту роблять петельку, а на інший кінець нанизують потрібну кількість матеріалу, яка зазначена у схемі.

Французька техніка відома ще, як дугове плетіння, оскільки для створення деталей дріт необхідно згинати в потрібному напрямку. Як правило, використовується для створення квітів і листя, які є складовими компонентами квіткових композицій, такі елементи на вигляд об’ємні й ажурні.

Французьке бісероплетіння є одним з найбільш складних способів плетіння з допомогою дроту. Важливо, щоб намистини і бісер розташовувалися щільно один до одного, вони не повинні переміщатися по дроту, адже виріб буде неакуратним і некрасивим.

Жінкам, які вміють і люблять в’язати гачком або спицями, сподобається в’язання з бісером. У в’язаних виробах такі декоративні елементи стають частиною полотна, надаючи одягу оригінальності і святковості.

Бісером можна і вишивати, нанизуючи його на нитку. У вишивці він чудово поєднується з іншими матеріалами – намистинами, стразами, блискітками, тасьмою та кольоровими нитками.

Займаючись таким видом рукоділля, можна приємно провести час і створити оригінальні вироби для себе або своїх близьких!

Немає коментарів:

Дописати коментар

 Увага! 28 листопада 2023 року, в зв'язку з погодними умовами, ми будемо працювати дистанційно.  Перейдіть на сторінку "Дистанційне...